Zarezerwuj +32 723 28 99
ul. Krawczyka 1, 40-423 Katowice (Nikiszowiec)

Archive

Śląska Prohibicja x TERROIRyści – „Szampany od Rolnika”

W czerwcu zapraszamy na unikalną kolację degustacyjną w Śląskiej Prohibicji, rozpoczynającą się degustacją i krótką prezentacją kawioru Antonius – produkowanego w Polsce i będącego jednym z najlepszych na świecie. Następnie zaprezentujemy 5 doskonałych szampanów od małych, rzemieślniczych producentów: JM Seleque, Pierre Gerbais, Benoit Marguet, Marie Courtin. Są to wina wyróżniające się pod wieloma względami: stylu i charakterystyki, bardzo limitowanej ilości, a także w obrębie samego regionu jaki reprezentują – Szampanii. Na talerzach – jak zwykle – pojawi się, skomponowane na...

Śląska Prohibicja x Kamil Barczentewicz

Organizatorzy: Śląska Prohibicja x Kamil Barczentewicz Gdzie? Oczywiście w Śląskiej Prohibicji Kiedy? 21 marca o godzinie 19:00 350 zł/os. Menu – Szymon Bracik Deser – Martyna Widera Food & Wine Pairing – Grzegorz Kulawik Gość specjalny: Kamil Barczentewicz Menu:  Pinot Blanc Beton 2022 nowalijki | szczawik zajęczy Souvignier Gris 2022 ośmiornica | kartofel | chili Riesling 2022 langustynka | risotto | kolendra Dobre Modre 2021 renifer | krupniok | jabłko Pinot Noir Rose 2022 rabarbar | truskawka | stracciatella...

Śląska Prohibicja x Lalou Wines | Burgundia vs. Jura

W lutym we współpracy z importerem Lalou Wines zapraszamy Państwa na starcie dwóch francuskich regionów: Burgundii oraz Jury francuskiej. Ponownie zaprezentujemy specjalne menu degustacyjne oraz siedem genialnych win. Na czele Lalou Wines stoi Norbert Dudziński: były Head Sommelier trzygwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, laureat nagrody Prix au Sommelier oraz ambasador StarWine List Polska. Idea jaka kryje się za Lalou Wines: Budujemy relacje z winiarzami, aby móc przekazywać ich punkt widzenia, energię i koncept. Tym właśnie chcemy się z Wami dzielić w Lalou Wines. Uwielbiamy wino. To nieodłączny element...

Winna perspektywa. Sauvignon Blanc

Zapraszam na ekscytującą podróż dookoła świata w poszukiwaniu różnych ekspresji Sauvignon Blanc. Spójrzmy na wino z innej perspektywy! Wino nie przestaje mnie fascynować i zaskakiwać. Nie przestaje zadziwiać swoją złożonością i poziomem skomplikowania. Wierzę jednak, że o winie można dyskutować w sposób przystępny, otwarty i bezpośredni. Zagmatwane i trudne tematy można wytłumaczyć w sposób interesujący i zrozumiały. (W)inna perspektywa to nieformalne warsztaty, na których bierzemy pod lupę rewelacyjne wina. Dorzucam garść informacji oraz zachęcam do dyskusji. Gdzie? Oczywiście w Śląskiej Prohibicji Kiedy? 23 lutego o...

Winna perspektywa. Gamay

Niedoceniany i niepopularny kuzyn Pinot Noir swoją ojczyznę ma w Beaujolais. Szczep, który trzeba poznać i pokochać za lekkość i subtelność. W rękach utalentowanego winiarza Gamay ukazuje swoje kompleksowe oblicze. Spójrzmy na wino z innej perspektywy! Wino nie przestaje mnie fascynować i zaskakiwać. Nie przestaje zadziwiać swoją złożonością i poziomem skomplikowania. Wierzę jednak, że o winie można dyskutować w sposób przystępny, otwarty i bezpośredni. Zagmatwane i trudne tematy można wytłumaczyć w sposób interesujący i zrozumiały. (W)inna perspektywa to nieformalne warsztaty, na których bierzemy...

Śląska Prohibicja x Rafa Wino x Weingut Umathum

W 1985 Josef Umathum podejmuje decyzję o kontynuacji prowadzenia rodzinnego biznesu, który dotąd opierał się na sprzedaży winogron oraz innych produktów rolnych. Po kursie winiarskim oraz praktykach w różnych miejscach w Europie pojawiają się butelki z nazwiskiem na etykiecie oraz emblematycznym szkicem bazylki z Frauenkirchen. Uprawy prowadzone są zgodnie z praktykami biodynamicznymi. Jako efekt dokładnej obserwacji natury, cierpliwości i perfekcjonizmu powstają wina niezwykle precyzyjne, subtelne i jednocześnie intelektualne. Obecnie Weingut Umathum to ponad 40 hektarów w austriackim Burgenlandzie. Specjalnością są...

Winna perspektywa. Chardonnay

Na warsztatach z Chardonnay pragnę zaprezentować uniwersalność i plastyczność najpopularniejszej białej odmiany świata. Porównamy jak warunki naturalne oraz techniki winiarskie przekładają się na różnorodność stylistyczną szczepu. Spójrzmy na wino z innej perspektywy! Wino nie przestaje mnie fascynować i zaskakiwać. Nie przestaje zadziwiać swoją złożonością i poziomem skomplikowania. Wierzę jednak, że o winie można dyskutować w sposób przystępny, otwarty i bezpośredni. Zagmatwane i trudne tematy można wytłumaczyć w sposób interesujący i zrozumiały. (W)inna perspektywa to nieformalne warsztaty, na których bierzemy pod lupę rewelacyjne wina....

Kolacja degustacyjna. Winnica Marcinowice x Śląska Prohibicja

Winnica Marcinowice to dwuhektarowy projekt zlokalizowany niedaleko gminy Krosno Odrzańskie w województwie Lubuskim, którego koordynatorami są Grzegorz i Agnieszka Runowscy. Na urokliwych, patrzących w stronę Odry zboczach rośnie wyłącznie winorośl szlachetna, a powstające wina to ambitne i precyzyjnie wykonane produkty. Znajdziemy tutaj między innymi Rieslingi z cukrem resztkowym, nawiązujące swoim stylem do tych znad Mozeli oraz świetne Pinot Noir, które występuje w dwóch interpretacjach. Poza tym,  Gewurztraminer, czy Pinot Blanc. Winnice znajdują się na historycznych terenach upraw, gdzie winorośl pojawiła...

Recital Stanisława Soyki

Stanisław Soyka – Artysta, który zawsze szedł własną drogą, nie schlebiał modom czy trendom, ale też nie szarżował na czołowe zderzenie z muzycznymi kanonem. Najczęściej był po prostu obok, w towarzystwie fanów, którym do gustu przypada jego estetyka, wrażliwość i odwaga szukania nowych wyzwań. Jego kariera ma przecież i odcienie jazzowe, gdy śpiewał w zespole Extra Ball, estradowe , gdy grał swoje wielkie przeboje, m.in. „Tolerancję (na miły Bóg)” czy „Cud niepamięci”, poetyckie czy wręcz sakralne. Gdzie? Oczywiście w Śląskiej Prohibicji Kiedy?...

Kolacja degustacyjna w przedpremierowym towarzystwie rocznika 2022 Podola Wielkiego

Podole Wielkie to gorzelnia ze 160-letnią historią, w której z pasją tworzymy okowity w myśl idei od pola do butelki. Każda butelka to nasza opowieść dlatego też zboża czy ziemniaki nadają naszym trunkom bardzo indywidualny oraz intensywny smak, aromat i charakter. Niech żyto, pszenica, jęczmień czy ziemniak pozwolą nam przemówić. Sprawdźcie i przeżyjcie tą przygodę sami… Gotował będzie Szef Kuchni Szymon Bracik O okowitach Podola Wielkiego opowie Kamil Dolata Gdzie? Oczywiście w Śląskiej Prohibicji Kiedy? 16 czerwca o godzinie 19:00 190 zł/os. Alkohole z Podola Wielkiego...

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróc do sklepu
    Verified by MonsterInsights