Przepis na idealny kosz piknikowy według Magdaleny Nowaczewskiej!
Weekend majowy zbliża się dużymi krokami, a Ty wciąż nie masz pomysłu jak go spędzić? Dla tych z Was, którzy chcą uniknąć korków i tłumów najlepszym rozwiązaniem będzie piknik na leśnej polanie, spotkanie w ogrodzie lub na trawie w parku. Piknik to nie tylko okazja do wyjścia z domu, ale także szansa na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Co powinniście ze sobą wziąć? Oprócz koca i kosza z jedzeniem, warto zadbać o inne dodatki, które uświetnią tę ucztę. Dobrym pomysłem będzie zabranie ze sobą nakryć stołowych i szkła. Wygodę zapewnią także poduszki. Im przytulniejsze miejsce stworzymy, tym większe prawdopodobieństwo, że zachwycimy uczestników fundując im niezapomniane przyjęcie. Najważniejszym aspektem jest jednak jedzenie. Specjalnie dla Was Szefowa Kuchni Magdalena Nowaczewska przygotowała pyszne inspiracje. Oto one:
BAGIETKA Z MARYNOWANYM ŁOSOSIEM
Składniki:
Bagietka
Zielona sałata
Ogórek gruntowy
Łosoś marynowany w koperku:
Masło twarogowe
Pasta z avocado
Sposób przygotowania:
Łosoś marynowany w koperku:
- 30 dkg świeżego łososia ze skórą
- 2/3 szklanki grubej soli morskiej
- 1 cytryna
- 2 łyżki czerwonego pieprzu
- 2 duże pęczki świeżego koperku
- 50 ml Ginu
- arkusz folii aluminiowej
Łososia umyj i zeskrob łuski. Koperek posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok, a następnie wymieszaj z Ginem. Tak przygotowaną zalewą natrzyj łososia. Na arkuszu folii aluminiowej wysyp warstwę soli, połóż na niej filet łososia skórą do dołu, przykryj solą, czerwonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Zawiń szczelnie folią i marynuj w lodówce co najmniej 48 godzin.
Masło twarogowe:
- 200 g twarogu tłustego
- 150 g masła o temperaturze pokojowej
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka pietruszki
- pół pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wymieszaj w misce twaróg z miękkim masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj posiekany koperek, szczypiorek i pietruszkę. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie dopraw sola i pieprzem.
Pasta z avocado:
- 2 dojrzałe avocado
- pół czerwonej cebuli
- 50 ml oliwy
- pół limonki
- szczypta kuminu
- sól, pieprz
Avocado obierz ze skórki, przełóż do miseczki i rozdrobnij widelcem. Dodaj skórkę i sok z połowy limonki, szczyptę kuminu, drobno posiekaną cebulę, oliwę i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Bagietkę przekrój wzdłuż, posmaruj obficie masłem twarogowym. Ułóż warstwowo sałatę, plastry marynowanego łososia a na koniec posmaruj musem z avocado. Udekoruj zielonym ogórkiem.
SAŁATKA Z ROSTBEFEM I PIECZONĄ FETĄ
Składniki:
Rostbef
60 g fety
2 karczochy w zalewie
70 ml oliwy
Sok z cytryny
Chleb na zakwasie
Zielone sałaty
Czerwony pieprz
Rozmaryn
Sól, pieprz
Świeże zioła (u mnie pachnotka, bazylia)
Sposób przygotowania:
Rostbef:
- 2 kg rostbefu
- 50 ml oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku
- sól, grubo mielony pieprz, majeranek
Rostbef umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z błon. Tak przygotowane mięso natrzeć obficie posiekanym czosnkiem, olejem i resztą przypraw. Odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Na patelni rozgrzej dość mocno olej roślinny i obsmaż zamarynowany rostbef z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do temperatury 80 stopni C i piecz rostbef aż osiągnie temperaturę około 55 stopni. Wyjmij i ostudź. Krój schłodzony na cienkie plasterki.
Pieczona feta:
- sól
- różowy pieprz
- rozmaryn
Kawałki fety zamarynuj w oliwie z dodatkiem soli, różowego pieprzu i rozmarynu. Po godzinie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni na złoty kolor.
W słoiczku układaj kolejno sałaty, pokrojone karczochy, upieczoną fetę i plasterki rostbefu.
W małej miseczce wymieszaj oliwę, zalewę z karczochów i łyżeczkę soku z cytryny, a następnie dopraw odrobiną soli i pieprzu. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami, cząstkami chleba i skrop przygotowanym sosem.
„Sztos! Życzę udanej majówki!” – Magdalena Nowaczewska
Fot. Kolonowe