W lutym we współpracy z importerem Lalou Wines zapraszamy Państwa na starcie dwóch francuskich regionów: Burgundii oraz Jury francuskiej. Ponownie zaprezentujemy specjalne menu degustacyjne oraz siedem genialnych win. Na czele Lalou Wines stoi Norbert Dudziński: były Head Sommelier trzygwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, laureat nagrody Prix au Sommelier oraz ambasador StarWine List Polska.
Idea jaka kryje się za Lalou Wines:
Budujemy relacje z winiarzami, aby móc przekazywać ich punkt widzenia, energię i koncept. Tym właśnie chcemy się z Wami dzielić w Lalou Wines.
Uwielbiamy wino. To nieodłączny element spotkań, podróży, jedzenia, spędzania czasu z przyjaciółmi oraz tymi, których dopiero poznajemy.
Wybierając wina, myślimy o ludziach, którzy za nimi stoją. Szukamy autentyczności, bezkompromisowości, czułości. Wszystko dlatego, że traktujemy wino emocjonalnie, przywiązujemy się, próbujemy zrozumieć czy nawet tęsknimy. Te emocje chcemy pokazywać i utrwalać. Chcemy być częścią świata, w którym się zakochaliśmy i pokazywać jego najciekawsze formy.
Nasz import opiera się na niewielkich posiadłościach z Francji. Nie ograniczamy się, a raczej skupiamy na Burgundii, Szampanii, Dolinie Loary, Jurze i Alzacji. Pokazujemy interpretacje, ekspresje, zależności. Szukamy przywiązania do terroir i znajdujemy to podejście w różnych stylach.
Klasyka, moderniści, nowa fala. Zależy nam na kwasowości, świeżości, długości, substancji i na nie do końca zdefiniowanym elemencie – mineralności. Potrafimy to opisać, wskazać, zinterpretować.
Producenci, z którymi współpracujemy myślą tak, jak my o energii, stylu, bioróżnorodności, współodpowiedzialności za środowisko, ale mają również podobny pogląd na samą przyjemność z picia wina, radość wynikającą z dzielenia się, spotkań, rozmów.
Organizatorzy:
Śląska Prohibicja x Lalou Wines
Gdzie? Oczywiście w Śląskiej Prohibicji
Kiedy? 29 lutego o godzinie 19:00
350 zł/os.
Menu: Szymon Bracik oraz Martyna Widera
Wine pairing: Łukasz Czepczor
Gość specjalny: Norbert Dudziński
Menu:
Pstrąg | kiszona cytryna | por
2020 Bénédicte & Stéphane Tissot Savagnin Ouillé
Dorsz Skrei | Beurre Blanc | brukselka
2021 Bachalet-Monot Bourgogne Côte d’Or Blanc
Kaczka | kasztany | czerwona porzeczka
2017 Domaine Nicolas Rossignol Savigny-lès-Beaune 1er Cru Lavieres
Pączek | wątróbka | topinambur
2021 Lucien Aviet Ruzard / Rosière Trousseau „Cuvée des Géologues”
Ciasto daktylowe | słony karmel | bakalie
2018 Domaine de Montbourgeau Vin de Paille