Podole Wielkie to gorzelnia ze 160-letnią historią, w której z pasją tworzymy okowity w myśl idei od pola do butelki. Każda butelka to nasza opowieść dlatego też zboża czy ziemniaki nadają naszym trunkom bardzo indywidualny oraz intensywny smak, aromat i charakter. Niech żyto, pszenica, jęczmień czy ziemniak pozwolą nam przemówić. Sprawdźcie i przeżyjcie tą przygodę sami…
Gotował będzie Szef Kuchni Szymon Bracik
O okowitach Podola Wielkiego opowie Kamil Dolata
Gdzie? Oczywiście w Śląskiej Prohibicji
Kiedy? 16 czerwca o godzinie 19:00
190 zł/os.
Alkohole z Podola Wielkiego powstają w miejscowości o tej samej nazwie, w tradycyjnej, rodzinnej gorzelni rolniczej o ponad 160 letniej historii, będącej nieodłączną częścią istniejącego tu 500 lat gospodarstwa. Cały proces tworzenia odbywa się w jednym miejscu w myśl idei „od pola do butelki” – od posiania zbóż i posadzenia ziemniaków do ręcznego zabutelkowania i zaetykietowania butelek z gotowym destylatem. W ten sposób możemy w pełni kontrolować to, co trafia ostatecznie na stół klienta.
Trunki z Podola Wielkiego powstają na przekór dążeniu białych alkoholi do neutralności. Stosując surowce z własnych upraw i destylując je miedzianej kolumnie udało nam się zachować ich smak, aromat oraz niepowtarzalnych charakter w okowitach. Takie podejście do destylacji owocuje zmiennością smaku w zależności od roku, pola czy odmiany ziemniaków i zbóż. Dlatego nasze alkohole są rocznikowe, a filozofia ich produkcji analogiczna do francuskiego terrior.
Menu
Ziemniak 2022
wędzony pstrąg | pieczony ziemniak | ogórek zielony | sezam
Ziemniak Alter Ego 2022
ziemniak z ogniska | twarożek | tymianek cytrynowy | Mangalica
Żyto 2022
foie gras | pumpernikiel | wiśnia | anyż
Pszenica 2022
tarta z gruszką | ser pleśniowy | migdały
Jęczmień 2022
crème anglaise | kakao | orzech laskowy