Homemade pear jam and Earl Grey tea

Aksamitny krem z jadalnych kasztanów z gruszką i wanilią

Nothing is accidental in Silesian cuisine. What we call zero waste today used to be an everyday occurrence. Wodzionka – an inconspicuous but flavorful soup – is the best example of this. Simple, warming and filling, for years it was a guest on Silesian tables, saving from hunger and giving strength to work hard. Today, although its role has changed, it still has its faithful lovers.

Składniki:
✔ 1 kg dojrzałych gruszek
✔ 200 g cukru
✔ sok z 1 cytryny
✔ 2 torebki (lub 2 łyżeczki) herbaty Earl Grey
✔ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Umieść owoce w garnku. Dodaj cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
  3. Herbatę Earl Grey zaparz w 100 ml wrzątku. Odstaw na 5 minut – potem dodaj napar (razem z liśćmi lub torebkami) do garnka z gruszkami.
  4. Gotuj całość na małym ogniu przez około 30–40 minut, regularnie mieszając, aż konfitura zgęstnieje i owoce się rozpadną.
  5. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.