Nothing is accidental in Silesian cuisine. What we call zero waste today used to be an everyday occurrence. Wodzionka – an inconspicuous but flavorful soup – is the best example of this. Simple, warming and filling, for years it was a guest on Silesian tables, saving from hunger and giving strength to work hard. Today, although its role has changed, it still has its faithful lovers.
Składniki: ✔ 1 kg dojrzałych gruszek ✔ 200 g cukru ✔ sok z 1 cytryny ✔ 2 torebki (lub 2 łyżeczki) herbaty Earl Grey ✔ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Umieść owoce w garnku. Dodaj cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Herbatę Earl Grey zaparz w 100 ml wrzątku. Odstaw na 5 minut – potem dodaj napar (razem z liśćmi lub torebkami) do garnka z gruszkami.
Gotuj całość na małym ogniu przez około 30–40 minut, regularnie mieszając, aż konfitura zgęstnieje i owoce się rozpadną.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.